Elecció del parlament

Com es trien els diputats?
Respon
democrata
Site Admin
Entrades: 13
Membre des de: dl. gen. 08, 2018 1:13 am

Elecció del parlament

Entrada Autor: democrata » dg. gen. 14, 2018 9:27 pm

Estam acostumats a votar uns partits i dic partits perque tots els diputats del partit acabaran votant el mateix a cada votació Això ens pot fer reflexionar sobre l'utilitat de tanta gent. Es podria donar un pes més o menys important al vot de un partit i no caldria tanta gent al parlament. Bé això es pot resoldre si es trenca la disciplina de partit. Una manera de trencar-ho és amb llistes obertes en què enlloc de votar un partit, votem la persona i si una persona és 56ena de la llista és igual. Si la gent la vota passa per davant de tots aquells que han tingut menys vots.

També estem acostumats a veure un diputat formar part del govern. Hi ha alguns tiquis-miquis, com jo, que se'ns fa molt estrany que la mateixa persona formi par de l'executiu i del legislatiu. Per allò de la separació de poders...

La stocastocràcia. Aquesta és una altra idea dels grecs. Enlloc d'escollir els representants, els treien a l'atzar. Al principi sembla una tonteria, però no ho és. Fixeu-vos en la corrupció que hem viscut gràcies a que els dels partits són sempreels mateixos i mantenen relacions amb poderosos. La gent escollida a l'atzar, és molt més difícil de corrompre, canvien cada vegada i no deuen res a ningú al principi. Algú dirà que podria sortir qualsevol! I això és molt perillós. Els grecs havien pensat en tot, i tenien sistemes de control. Abans: es pot votar que algú no pot ser escollit; durant, es pot revocar el mandat; i al final, es pot votar que la persona no participi més en la política ise la pot fins i tot castigar.
Jo no proposaria un sistema 100% a l'atzar, però un 20% de diputats del poble que vigilin als diputats dels partits em semblaria bé.

- Esteu a favor o en contra de la disciplina de partit? Per què? I si esteu en contra com la trencaríeu?
- Esteu d'acord que els diputats siguin ministres al mateix temps?
- Què us sembla la stocastocràcia? I els sistemes de control?

Respon